Historie

Met 35 waren ze, toen een groep toerfietsers zich in 1981 losmaakte uit wielerclub De Zwaluwen en als Almelose Toer Vereniging Ruiten Drie verder ging. Een kwart eeuw later is ´t clubje ´recreanten´ van toen uitgegroeid tot een vereniging met zeshonderd leden. ATV Ruiten Drie is daarmee de grootste in zijn soort in Noordoost Nederland.

De afsplitsing

Dat was indertijd wel even anders, toen de toerfietsers van De Zwaluwen zich genoodzaakt zagen een eigen weg te gaan. ´Als toerfietsers kwamen we binnen een vereniging die gericht is op wedstrijdrijders, te weinig tot ontplooiing. We werden wel ingeschakeld voor allerlei activiteiten van de vereniging, maar als het op activiteiten voor ons als toerfietsers aankwam, was er vaak geen geld´, aldus Hans Ravers, voormalig penningmeester van Ruiten Drie en destijds al betrokken bij de afsplitsing. Overigens is het oude zeer allang begraven en zijn de verhoudingen met De Zwaluwen uitstekend, zeggen Ravers en Bert Hondebrink, de voormalig voorzitter van Ruiten Drie.

De groei

Hoewel het aantal leden in de afgelopen jaren voortdurend is gegroeid, is er op een gegeven moment sprake geweest van een explosieve toename van het ledental. ´Bewegen is een hot item tegenwoordig en voor veel mensen is fietsen een ideale manier van bewegen´, aldus Hondebrink. Volgens Ravers melden vooral dertigers en veertigers, zowel mannen als vrouwen, zich als lid. ´Waar zij in sporten als voetbal en hardlopen vaak toch met blessures te maken krijgen, blijkt fietsen nog altijd heel goed te kunnen. Daar kun je lang mee doorgaan. We hebben leden die de zeventig jaar al zijn gepasseerd.´

De wielersport

Behalve de toenemende populariteit van de wielersport in het algemeen, schrijven de beide voormalige clubbestuurders de groei natuurlijk ook voor een deel toe aan de activiteiten van hun vereniging. Leden hebben de mogelijkheid om drie avonden en op zondagochtend mee te doen aan trainingen in groepsverband.

De toertochten

Bovendien wordt er in clubverband deelgenomen aan officiële toertochten in de hele regio, terwijl Ruiten Drie ook zelf van deze tochten organiseert. Bovendien is Ruiten Drie ingesprongen op nieuwe ontwikkelingen. Zo heeft de vereniging twee jaar geleden een speciale mountainbike-afdeling opgericht. Daarnaast probeert Ruiten Drie de jeugd van basisscholen en scholen voor voortgezet onderwijs voor met name het mountainbiken te enthousiasmeren.